TAS,episodul 2
Evident ca acea partida castigata la Bogdan a fost o intamplare. La Bogdan nu am castigat decat foarte rar. Atita timp cat a jucat, Bogdan a fost mereu mai bun ca mine iar stilul lui de a juca nu l-am putut contracara decat foarte rar si numai cand gresea el. Dar aceste lucruri erau irelevante pentru mine. Eu nu voiam sa fiu mai tare decat ceilalti. Eu jucam go doar pentru senzatiile pe care le traiam atunci cand jucam. Desigur ca voiam sa castig si ma suparam cand pierdeam, mai ales cand pierdeam din prostia mea, dar ceea ce conta pentru mine era doar feeling-ul , emotia, placerea intensa care insotea fiecare mutare buna (sau care se dovedea, mai tarziu, buna). Cand greseam si luam bataie ma suparam dar si atunci senzatia era placuta: doream revansa , cat mai repede! De aceea spun ca acest joc a fost, pentru mine, o experienta umana neobisnuita: eu jucam doar ca sa simt ca traiesc acele senzatii inefabile, de detasare completa de lumea urita in care eram silit sa traiesc in acea vreme. Era aproape o experienta de extracorporalitate: aveam senzatia ca ma pot detasa de corpul meu fizic si survolam ca o pasare gobanul care capata dimensiunile unui ses nesfarsit. Pacat ca aceasta senzatie dura atit de putin !
Cert este ca prin 1986 eram considerat, ca tarie de joc, al treilea jucator din oras. Singurii jucatori la care aveam scor negativ erau Sorin si Bogdan. Bogdan era studios, citea cartile pe care le avea si aplica pe tabla ce invata. Juca elegant, cauta forme frumoase, armonioase si banuiesc ca el credea ca va castiga daca va aplica riguros principiile enuntate in carti. De fapt, cred ca Bogdan incerca sa traiasca si in afara gobanului conform acelor principii. Daca Bogdan ar fi continuat asa cum a pornit, sunt sigur ca Galatiul ar fi fost acum mult in fata Brailei ca valoare in GO. Sorin era cu totul altfel. El nu prea studia (sau ma insel eu) dar avea un simt al directiei de joc viitoare cu totul deosebit. In fuseki, Sorin juca intotdeauna cateva tenuki, ignora mutarea adversarului, uneori nu raspundea unui kakari si pune cateva pietre carora nu le vedeam menirea. Mult mai tarziu am inteles ca Sorin prevedea directiile de dezvoltare ale unor lupte locale si-si planta pietre-ajutor. Nu numai atat: el incerca sa conduca lupta in directia acelor pietre-capcana. Asta insemna o intelegere mult mai profunda decat a mea a cea ce insemna Go. De aceea eu cred ca Sorin avea un potential de jucator puternic mai mare decat Bogdan.
Asa se face ca in primavara anului 1986, intre 30Aprilie si 5 Mai, eu si cu Sorin am plecat la primul turneu national de go, cel de la Cluj, care a dat primul campion al tarii la acest joc. desigur ca nu am jucat pe tabloul turneului principal, ci doar la OPEN-ul organizat in paralel, in sistem MacMahon. Merita spus ca Sorin , cu 5 victorii, a reusit un foarte bun loc 6 sau 7, din 22 de jucatori. Eu am iesit al 2-lea din coada (asa ca sa nu insistam!).Primul campion national al Romaniei la GO a fost un doctorand chinez, Zhang Hai Tao, 3 d, care i-a invins pe rand pe Radu Baciu, Lucretiu Calota si pe altii pe care nu-i mai tin minte si care, apoi, vor deveni si ei, campioni. Atunci l-am cunoscut pe Walter Schmitt, 3d, din Timisoara, un mos simpatic de peste 60 de ani, singurul roman cunoscut si cotat cu rang oficial de catre japonezi. Acesta invatase jocul prin 1940, jucase pina in '45 apoi renuntase, din lipsa de adversari in tara. Era atunci o vreme in care se juca numai sah.
Tot atunci l-am cunoscut personal pe Gheorghe Paun care mi-a povestit cum a ajuns el sa joace go. Povestea este urmatoarea: el era asistentul matematicianului Solomon Marcus, la Universitatea din Bucuresti. Acesta participase, cu cativa ani inainte, la un simpozion stiintific in Japonia de unde se intorsese cu cateva carti in limba engleza despre jocurile logice, printre care si una de GO. I le daduse asistentului sau, care a fost captivat de posibilitatile de dezvoltare a intelectului tinerilor pe care le-a descoperit in jocul de GO. La vremea cand imi spunea asta, Gh. Paun avea taria de joc de cca. 7 kyu. Studentii lui insa, jucand cu chinezul mai sus amintit, devenisera mai puternici ca el.
Asa se poate considera ca Galatiul a participat, chiar daca fara rezultate notabile, la inceputul istoriei GO-ului in Romania. Despre urmatorul turneu, campionatul pe echipe, de la Brasov, voi povesti intr-un episod viitor.