Pentru membrii clubului: trimiteti mesaj catre membrii clubului

vineri, 12 octombrie 2007

Iulian LUNGU

Primul contact cu Go-ul a fost cu foarte mult timp in urma, eram in clasa a 6-a, insa m-am lasat repede pt. ca nu aveam cu cine sa joc. Atunci n-am jucat decat pe tabla de 13x13. In 2002, dupa aproape 15 ani, l-am intalnit pe Tiberiu Gociu. Avea ca screen saver o partida de Go (probabil intre 2 profesionisti). Asa m-am reapucat de jucat. Tibi mi-a dat tot ce avea in format electronic despre Go si mi-a zis: "daca iti place jocul, uita-te pe astea".

Nu pot sa ma mai las de Go. Am facut pauze de o luna, poate chiar si mai mult, dar revin si incep sa joc din nou. Aveam 13 ani cand am citit prima data despre Go. Intr-un almanah cum se faceau pe vremea comunismului. Calendare cu 356 de pagini prinse in perete, cu ziua pe o parte a foii si pe cealalta, cuvantarile tovarasului. Nu stiu cum, dar au scapat si un articol despre Go. I-am zis repede mamei ca vreau jocul ca e cel mai misto. Atunci a fost magia. Acuma probabil sunt sub vraja de atunci. Dar, peste asta mi-am si dorit sa joc de la egal cu Tibi. Cand a vazut ca ma tin de go, m-a dus la clubul de la CCSG. In perioada aia jucam cel putin 10 partide pe saptamana pe net. Apoi mi-am dorit sa castig macar o diploma la concursuri. Dupa, am vrut un trofeu. Acum ca am din fiecare cate ceva, nu vreau decat sa joc din ce in ce mai bine.
Cand l-am ajuns pe Tibi din urma, m-am uitat spre Codrin si Sandu. Uau, daca as reusi sa castig si la ei... Si am reusit... dupa cativa ani.
La club Codrin este "ganditorul" :) joaca cel mai concentrat din toti. Sandu stie mai multe, dar isi pierde rabdarea. Tibi este sufletul clubului. El ne strange pe toti. Profu' (Emilian Dima) isi mascheaza planurile de pe tabla prin vorbe, sa te ameteasca. Costel e tare si el... insa nu stiu ce e cu el ca vine la club, dar nu prea are chef sa joace. Laurentiu... el! cu el o sa joc, ca e de taria mea. Ce bine ca am cu cine sa joc fara sa pun pietre ca la Tibi. Am luat bataie totusi, dar data viitoare stiu cum sa fac sa castig. Asa vedeam eu atunci lucrurile.

- Ce jucatori v-au influentat evolutia ulterioara?
Daca Tibi mi-a redeschis apetitul pentru Go dupa atatia ani, Codrin si Sandu m-au facut sa-mi doresc sa joc din ce in ce mai bine. Concursurile care s-au organizat la Universitatea "Dunarea de Jos" si la CCSG au fost si ele foarte importante. Apoi cele de la Braila, Amara, Bucuresti, Timisoara si Drobeta.

- Care v-au fost adversarii preferati? Cum le-ati descrie stilul de joc?
Adversarii mei preferat sunt Tibi - cand bea bere, Codrin - cand trebuie sa-si apere o noua pozitie obtinuta de curand in CIV, Sandu - cand nu e in concurs. Pe toti v-as "bate" cu placere :)

- La ce turnee de go ati participat? Ce partide v-au ramas in memorie?
Tin minte ca aveam 8 kyu si jucam intr-un concurs organizat la CCSG. Codrin vroia sa faca o colectie de kifu din concurs si m-a intrebat: "ai castigat? Pune-o din nou pe tabla, poti?". Atunci am reusit pentru prima data sa pun pe tabla primele 80 de mutari dintr-o partida (partida a fost cu Profu'). Imi mai aduc aminte de prima partida pe care am castigat-o la tibi, jucata in timpul programului de munca, folosind un soft de retea, pe tabla de 13x13. Mai stiu de o partida cand am batut primul danist (Cenuse), si inca vreo 10 in care puteam sa castig in fata unor danisti, dar am pierdut la mustata. Bieinteles ca imi aduc aminte evenimentele si locuri, nu si mutarile.

- O amintire speciala legata de go?
Da, imi aduc aminte ca mi se parea dificil si nepractic sa agati piatra intre degetele aratator si mijlociu. Acum nu pot altfel.

- Inca mai jucati go? De ce?
Mai joc, dar nu mai am timpul dinainte. Joc cu placere in wk-end cate 1-2 partide. De ce joc go? pentru toate amintirile de mai sus si pentru ca imi place.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire